Administrație
Uite PUZ-ul, nu e PUZ-ul – Scandal între cetăţeni şi consilierii locali din Sebeş
Proiectul de hotărâre care prevedea schimbarea planului urbanistic zonal al unui cartier situat între Sebeş şi Petreşti a aprins spiritele în Consiliul Local Sebeş.
La şedinţa de joi au participat şi locatarii cartierului cu pricina care contestau schimbarea PUZ-ului şi acuzau o firmă constructoare de locuinţe că nu ar fi respectat legile impuse de PUZ-ul stabilit în anul 2006. Cu toate că proiectul a fost trecut pe ordinea de zi suplimentară, acesta a creat haos în sala de şedinţe. Scandalul a izbucnit atunci când comisia specială din aparatul legislativ al Primăriei Sebeş a dat aviz favorabil schimbării planului urbanistic zonal. Locuitorii cartierului dintre Sebeş şi Petreşti au contestat decizia comisiei speciale şi au venit cu argumente. Cristina Cioran, liderul locatarilor prezenţi la şedinţa de Consiliu Local Sebeş, a venit şi cu argumente contra proiectului de hotărâre. Iată expunerea pe care a avut-o reprezentanta cartierului în faţa legislativului din Sebeş. “Între Sebeş şi Petreşti s-au aprobat locuinţe colective cu Parter+2+Mansardă, Parter+3+Mansardă, prin modificări la Planul Urbanistic Zonal care prevede următoarele: regim înălţime P, P+1, P+M, procent ocupare teren de 48%, coeficient utilizare teren de 1, retragere de 10 m de la axul drumului, zonă rezidenţială. Conform Legii 350, au voie să modifice în limita a 20% un parametru urbanistic, ceea ce nu au respectat. Ceea ce am prezentat în consiliu este cazul lui Sora Viorel, care se învecinează cu ultimele aprobări de blocuri pentru San Casa de către consiliu. S-a încălcat Ordinul 536/1997 emis de Ministerul Sănătăţii şi astfel acest domn are un teren umbrit de la 75-85% la solstiţiul de iarnă, de fapt un teren compromis, neputând să îşi construiască pe proprietatea personală nimic. Acest lucru l-am dovedit prin studiul de însorire întocmit de un proiectant autorizat. Totodată, nu este mansardă ci etaj, plus că nu s-a păstrat nici distanţa faţă de vecin de 2 m. Nu s-a retras cu niciun metru de la axul drumului, iar pe drumul public are parcare proprie. Pe lângă toate ilegalităţile, Primăria nu respectă PUZ-ul iniţial şi aprobă construcţia de blocuri printre casele oamenilor. Acum se doreşte construirea în vecinătatea mea directă, deşi nu au acordul meu. În plus, primăria nu ţine cont de cei care mi s-au aliat, vecinătatea şi proprietarii dintre Sebeş şi Petreşti care urmează a fi afectaţi de astfel de aprobări. Am strâns semnături ce însumează peste 60.000 mp contra unui singur investitor ce are în proprietate 4400 mp”.
După ce Cristina Cioran a fost susţinută de toţi vecinii săi, consilierii locali din Sebeş au luat hotărârea de a amâna proiectul de hotărâre pe motiv că nu s-au documentat îndeajuns pentru a putea vota acest proiect. Decizia de amânare proiectului a fost primită cu aplauze de cetăţenii din cartierul situat între Sebeş şi Petreşti. Alexandra Similian, reprezentantul firmei constructoare a blocurilor din cartierul cu pricina, a declarat că nu a fost nimic ilegal construit în acea zonă. Până la o nouă iniţiere a proiectului privind modificarea planului urbanistic zonal al cartierului rezidenţial situat între Sebeş şi Petreşti, consilierii au stabilit să ia în considerare atât părerea celor care locuiesc în acea zonă cât şi a constructorului de locuinţe, pentru o deliberare cât mai corectă şi eficientă pentru comunitatea municipiului Sebeş.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).