Administrație
Ulterior modernizării străzii Simion Bărnuţiu din Petreşti, dilemă nerezolvată – cum pot trece două maşini mari una pe lângă cealaltă?
60 de locuitori ai satului Petreşti, aparţinător municipiului Sebeş, au semnalat starea străzii Simion Bărnuţiu pe care domiciliază.
Strada a fost modernizată, începând din august 2014 până-n prezent, astfel: construcţia părţii carosabile asfaltate, şanţurile de captare a apei pluviale şi trotuarele pietonale. În urma lucrărilor efectuate s-au constatat însă probleme majore.
Pe primii 200 de metri ai străzii, din direcţia N-S, partea carosabilă are o lăţime de doar 4 metri, insuficientă circulaţiei pe două sensuri, deşi lăţimea totală a străzii ar fi permis construirea unei părţi carosabile mai late. Două autoturisme de clasă mică se petrec cu greu, lăsând adesea urme de cauciucuri pe bordurile părţii carosabile. În aceste condiţii există riscul deteriorării cauciucurilor, încât să nu mai prezinte siguranţa necesară în trafic. Se poate, de asemenea, ca la impactul roţilor cu bordurile, acestea să se deterioreze, dovadă fiind lucrările de reparaţie la borduri în urma unor astfel de impacturi. În ceea ce priveşte autovehiculele de clasă mijlocie sau mare, lor le e imposibil să se depăşească pe un carosabil de doar 4 metri lăţime. Dacă pe partea carosabilă se află un camion (de exemplu maşina de colectat deşeuri menajere), traficul e blocat complet, doar biciclişti mai putând trece pe lângă acea maşină. Nu s-a luat în considerare nici realizarea locurilor de parcare, încât posesorii de autoturisme trebuie să le parcheze pe partea pietonală spre a nu bloca circulaţia.
Delimitarea drumului prin borduri nu respectă un aliniament uniform şi estetic în comparaţie cu aliniamentul caselor.
Oamenii consideră că strada nu are nevoie de şanţuri de captare a apei pluviale pe ambele părţi, fiind suficient un şanţ pe o singură parte. Aşa cum au fost executate, şanţurile au o adâncime şi lăţime prea mare, reprezentând un pericol iminent pentru vehicule şi pietoni. Un şanţ mai îngust ar fi permis construirea unei părţi carosabile mai late ce să permită desfăşurarea normală a circulaţiei pe două sensuri. Din cauza şanţurilor prea late, pe unele porţiuni ale străzii nu s-au putut construi trotuare practicabile pentru pietoni. În anumite zone trotuarele lipsesc total, pietonii fiind siliţi să folosească partea carosabilă. Pe de altă parte, pe unele porţiuni trotuarele sunt atât de late, încât se poate circula cu autoturismele pe ele.
În urma lucrărilor de modernizare a străzii a rezultat un nivel mult prea înalt a tot ce s-a construit, faţă de curţile locatarilor, încât apa de pe trotuare se revarsă în curţi, nu în şanţuri.
La construcţia şanţurilor nu au fost luate în considerare unele proprietăţi pe care nu sunt ridicate case, încât în dreptul acestora nu s-au construit podeţe, rămânând fără cale de acces de la drum.
Semnatarii adresei consideră, în lumina tuturor celor prezentate, că modul în care au fost realizate lucrările de modernizare a străzii Simion Bărnuţiu arată neprofesionalismul tuturor celor implicaţi în realizarea proiectului, cât şi lipsa de respect din partea autorităţilor locale faţă de locuitorii plătitori de taxe. În baza Legii 544/2001 ei solicită primăriei Sebeş să le pună la dispoziţie o copie a planului de situaţie, anexă a proiectului tehnic (între timp semnatarii adresei au primit de la această instituţie planurile de situaţie pentru stradă). Faţă de toate cele menţionate în rândurile anterioare, cetăţenii solicită remedierea urgentă a problemelor semnalate, în caz contrar ei văzându-se nevoiţi să se adreseze instituţiilor ierarhic superioare competente în domeniu.
Contactaţi spre a-şi exprima opinia vis-a-vis de situaţia semnalată, reprezentanţii firmelor/instituţiilor implicate în modernizarea străzii Simion Bărnuţiu au precizat:
Primăria Sebeş (prin Compartimentul relaţii publice şi comunicare): “La această dată nu se cunoaşte valoarea totală a lucrărilor executate pe strada Simion Bărnuţiu din localitatea Petreşti, deoarece nu sunt întocmite ultimele situaţii de lucrări. Studiul de fezabilitate a fost elaborat de către proiectantul S.C. Damar Consult SRL, Cluj-Napoca. Proiectul tehnic a fost elaborat de către proiectantul S.C. Cubicon Invest SRL, Cluj-Napoca şi modificat prin dispoziţia de şantier nr. 01/21.10.2014. Executantul lucrărilor este S.C. Elis Pavaje SRL Petreşti. Urmărirea execuţiei lucrărilor s-a realizat de către S.C. Stenin Consult SRL Alba Iulia, prin dirigintele de şantier dl. Sava Stelică”.
Emil Goţa (director general al S.C. Elis Pavaje SRL): „După ce am câştigat licitaţia pentru executarea lucrărilor de modernizare a străzii, am respectat în totalitate proiectul conceput de Primăria Sebeş. Aceasta este şi beneficiara lucrării”.
Cristian Cuceu (administratorul S.C. Cubicon Invest SRL): „Am participat la o licitaţie publică în 2013, în cadrul căreia ni s-a cerut să respectăm un studiu de fezabilitate aprobat în prealabil de Consiliul Local Sebeş. După ce am câştigat licitaţia, când ne-am implicat în lucrare, din postura de specialişti în proiectare, am sesizat diferite probleme şi am încercat să optimizăm studiul de fezabilitate, însă responsabilii tehnici ai Primăriei Sebeş ne-au solicitat, în scris, să respectăm expres şi integral studiul de fezabilitate. Documentaţia noastră de îmbunătăţire a studiului de fezabilitate a fost respinsă de două ori. Alte firme au făcut acest studiu de fezabilitate înaintea noastră. În contract nu s-a solicitat asistenţă tehnică din partea proiectantului, ceea ce nu am mai întâlnit în cazul altor colaborări. Cred că locuitorii de pe strada Simion Bărnuţiu ar fi trebuit să participe la şedinţa publică în care a fost aprobat studiul de fezabilitate de către Consiliul Local Sebeş”.
Pe marginea realităţii sus-prezentate se impun concluzii şi întrebări: modernizări ale străzilor sunt necesare, totul e ca ele odată realizate să nu le creeze locuitorilor aceleaşi probleme sau chiar mai mari decât cele cu care se confruntau anterior. Ţinând cont de faptul că menirea spaţiului carosabil e de a da posibilitatea maşinilor (de orice tip şi dimensiuni) să poată circula pe el, ar fi de dorit ca acesta să aibă lăţimea adecvată, lucru ce bănuim că nu e prea greu de realizat, teoretic şi practic, la început de mileniu trei. E păcat de munca proiectantului, a executantului şi de banii investiţi când se ajunge la asemenea situaţii de „slabă utilitate” a lucrării recepţionate. Cine e totuşi responsabil de „viciile” semnalate de locuitorii de pe strada Simion Bărnuţiu? În condiţiile în care ei sunt plătitori de taxe şi impozite, s-ar cuveni să aibă în faţa caselor un drum perfect circulabil, cât şi un trotuar „fără intermitenţe”. Altfel ce rost are să fie „buni cotizanţi”?

Administrație
Finanțări din bugetul local al Municipiului Sebeș, în valoare de 475.000 de lei, pentru activităţi nonprofit de interes general, în anul 2025
Primăria Municipiului Sebeș anunță că, în acest an, din bugetul local se vor oferi finanțări nerambrursabile în valoare de 475.000 de lei pentru activităţi nonprofit de interes general.
1. Autoritatea contractantă: Municipiul Sebeş, cu sediul în Municipiul Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba, cod fiscal 4331201, telefon 0258/731004, fax 0258/734187, e-mail: sebespri@yahoo.com.
2. Reglementări legale privind acordarea de finanţare nerambursabilă
Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
3. Suma totală alocată de la bugetul local al Municipiului Sebeş şi aprobată pentru anul 2025 este de 475.000 lei, repartizarea acesteia pe programe fiind următoarea:
– Programul „Sprijinirea persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial la nivel local în domeniul culturii” – 225.000 lei
– Programul „Educaţie şi formare continuă” – 100.000 lei
– Programul „Sprijinirea persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial la nivel local în domeniul sportului” – 100.000 lei
– Programul „Atitudine şi implicare în probleme de mediu” – 50.000 lei.
În cazul în care, pentru unul sau mai multe programe nu se depun proiecte eligibile sau valoarea acestora nu acoperă sumele alocate, Autoritatea finanţatoare îşi rezervă dreptul de a redistribui aceste fonduri programelor pentru care exista proiecte eligibile.
4. Durata de implementare a proiectelor: anul 2025
5. Solicitanții – persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii sau fundaţii constituite conform legii.
6. Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Sebeş şi documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile, se pot obţine de la sediul Municipiului Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba, telefon 0258/731004 şi de pe site-ul instituţiei www.primariasebes.ro.
7. Informaţii suplimentare despre programul de finanţare, procedura de completare şi depunere a documentelor pot fi solicitate în scris pe adresa de e-mail: sebespri@yahoo.com şi fax: 0258/734187, cu cel puţin 6 zile înainte de data limită pentru depunerea propunerilor de proiect.
8. În conformitate cu prevederile art. 20, alin (1) din legea 350/2005, data limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 07.05.2025, ora 16:00.
9. Propunerile de proiecte cu documentaţiile prevăzute în Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Sebeş se depun la registratura Municipiului Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba.
10. Selecţia şi evaluarea proiectelor în vederea obţinerii finanţării nerambursabile se va face de către Comisia de evaluare şi selecţionare în perioada 08.05.2025 – 12.06.2025.
11. Anunțul de participare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a, nr. 55 din data de 28.03.2025.
simion
22.04.2015 la 19:36
Oare cine raspunde cu privire la aceasta investitie. Oare nu ar trebui sa plateasca din bani proprii arhitectu sef sau primaru sau oricine altcineva a luat aceste decizii…