Rămâi conectat

Actualitate

Un cetățean din Sebeș acuză doi medici veterinari, de presupuse abuzuri privind focarul de pestă porcină africană de la Inuri

sebesinfo.ro

Publicat

în

Gabriel Nicolae Florea, domiciliat în Sebeș, susține că a fost victima unor presupuse abuzuri săvârșite de medicii veterinari ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba la efectuarea anchetei epidemiologice de la ferma pe care o deține în satul Inuri, comuna Vințu de Jos, aceștia afirmând că porcii sunt bolnavi de pestă porcină africană (PPA).

Deținătorul de animale a povestit că are 60 de porci din rasele Bazna și Mangalița, cumpărați pentru a înființa o microfermă în satul Inuri, porcinele fiind crescute pe „o proprietate personală împrejmuită cu gard de plasă și gard electric”.

 „Le-am administrat medicamente pentru limbrici și cred că le-a scăzut imunitatea, murind 2 porci”, scrie Gabriel Florea, lăsând să se înțeleagă că animalele găsite duminica moarte nu ar fi fost bolnave de PPA.

Dr. N.S., medicul veterinar concesionar care a prelevat probe de la unul dintre porci, i-a spus că animalul suferea de pestă porcină africană, deși – susține proprietarul – „porcii nu prezentau semnele de PPA (nu erau vineții în zona abdomenului și nici roșii în zona dorsală)”. Reclamantul îi reproșează acestuia că i-ar fi pretins să se prezinte cu proba la DSVSA Alba, instituție care deși ar fi fost sesizată a doua zi, abia după două zile și-ar fi trimis reprezentanții pentru efectuarea anchetei epidemiologice – dr. M.P. și dr. A.U. – răstimp în care, pretinde Gabriel Florea, ar mai fi murit încă 5 porci.

Crescătorul de animale susține că dr. M.P. ar fi refuzat să-i eutanasieze porcii până la confirmarea diagnosticului de PPA, fără însă să dispună, susține reclamantul, măsuri de carantinare a zonei. Abia după alte două zile, când numărul suinelor moarte ajunsese deja la 17 animale, s-a trecut la uciderea porcilor, acuzând lipsa echipamentului de protecție de către unii dintre participanții la operațiune. Gabriel Florea se declară nemulțumit și pentru faptul că reprezentantul DSVSA Alba l-a întrebat dacă poate pune la dispoziție un teren pentru îngroparea cadavrelor, „ceea ce nu ține de mine”, dar și un cal, pentru a transporta leșurile, bilanțul lor ajungând în următoarea zi la 20 de porci morți.

Gabriel Florea a spus că a depus plângere penală împotriva dr. M.P. și dr. A.U., din cadrul DSVSA Alba, „pentru abuz și nerespectarea normelor de răspândire a PPA”, deoarece nu au transportat porcii în containere etanșe, i-au îngropat fără să fie acoperiți cu prelată de protecție „și au poluat pânza freatică”.

DSVSA Alba l-a amendat cu 2.700 de lei, dar cu toate că toți porcii fuseseră crotalizați de către medicul veterinar concesionar, se pare că nu va putea beneficia de despăgubiri, înregistrându-se cu o pagubă pe care deținătorul de animale a estimat-o la 60.000 de lei. De altfel, Gabriel Florea a spus că l-a reclamat pe dr. N.S. la Colegiul Medicilor Veterinari Alba pentru că nu i-ar fi eliberat bon fiscal pentru crotalierea efectuată pentru cei 60 de porci, în lunile decembrie – ianuarie. În replică, medicul veterinar N.S. susține că ar fi emis factură și chitanță pentru suma încasată.

*DSVSA Alba: Reclamantul este nemulțumit pentru că nu poate fi despăgubit

Într-un punct de vedere oficial, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba arată că genomul virusului PPA a fost confirmat în exploatația din satul Inuri pe 15 februarie 2021, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba și reconfirmate în cadrul Institutului Național de Diagnostic și Sănătate Animală o zi mai târziu, „unde probele au fost trimise cu celeritate, conform procedurii, neexistând astfel nicio suspiciune cu privire la diagnostic”.

„Nemulțumirea reclamantului (soț al proprietarei), manifestată expres și amenințător la adresa funcționarilor publici din cadrul instituției, derivă din imposibilitatea aprobării dosarului de despăgubire înaintat la DSVSA Alba de către doamna Ș.I., proprietar al animalelor, întrucât nu sunt întrunite condițiile prevăzute de legislația în vigoare”, se arată în documentul oficial.

• DSVSA Alba: Porcii au fost cumpărați fără acte sanitar-veterinare

Potrivit sursei citate, cei 43 de porci și 17 purcei au fost achiziționați de către soția reclamantului (Ș.I.) „fără documentele sanitare prevăzute de legislația în vigoare” de la mai mulți proprietari, în perioada iulie – septembrie 2020. Proprietara a mărturisit „sub semnătură, că a achiziționat suinele neidentificate și fără niciun document, nu a anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit de această intenție și nu a solicitat alocarea unui cod de exploatație, așa cum prevede legislația (nu existau formulare de mișcare pentru acestea și nu se putea stabili originea și proveniența)”. Crotalierea porcinelor s-a realizat în decembrie 2020 și ianuarie 2021, dar la data la care s-a realizat prima crotaliere, susține DSVSA Alba, „mai existau în exploatație animale neidentificate, aflate peste vârsta de 60 de zile, termen maxim de identificare și înregistrare prevăzut de legislație”. „În urma anchetei efectuate de inspectorii DSVSA Alba s-a constatat o neconcordanță între suinele înregistrate în Baza Națională de Date și cele din exploatație, existând o diferență de 6 porci, a căror absență nu putea fi justificată de proprietari, aceștia nedeținând documente prevăzute de legislația sanitar-veterinară/documente de mișcare. În schimb, DSVSA Alba a anunțat în nenumărate rânduri populația să nu achiziționeze porci din locuri necunoscute, fără a fi identificați (fără crotalie), fără formular de mișcare/certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit”, se arată în document.

• Nereguli în lanț depistate de către inspectorii DSVSA Alba

„În al doilea rând, porcinele au fost crescute fără respectarea condițiilor de biosecuritate, într-un spațiu neîmprejmuit corespunzător (pe alocuri din plasă, fără a fi fixat peste tot, cu porțiuni lipsă, precum și cu săpături sub acesta), ceea ce permitea contactul cu alte animale. Apelurile publice ale DSVSA Alba și transmise în particular crescătorilor de animale vizau tocmai creșterea porcilor doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari care dețin porci domestici. În al treilea rând, apariția cazurilor de îmbolnăvire, suspiciunii de boală sau moarte a animalelor a fost anunțată tardiv medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau reprezentantului oficial al autorității competente locale, cu depășirea termenului de 48 de ore, existând astfel un risc crescut de propagare a virusului și în alte exploatații”, susține instituția. DSVSA Alba a transmis tuturor crescătorilor de animale să anunțe în regim de urgență medicul veterinar dacă observă semne de boală. „Or, în cazul de față, leșurile erau în stare de degradare care confirma anunțul tardiv”, arată documentul.

• Proprietarii pot contesta în instanță decizia DSVSA Alba de a nu acorda despăbugiri

„În lumina celor arătate mai sus, având în vedere deficiențele constatate, situația de fapt și împrejurările date, inspectorii sanitari-veterinari ai DSVSA Alba au apreciat imposibilă acordarea de despăgubire, iar o decizie de compensare a pagubei în cazul de față ar putea atrage răspunderea funcționarului și imputarea materială a sumelor de bani. Proprietarii au fost informați despre această decizie și înștiințați cu privire la faptul că o pot contesta în instanță. Din cei 54 de porci, 6 au murit din cauza bolii, iar ceilalți erau afectați de pesta porcină africană și, conform procedurilor și legislației, au trebuit sacrificați. Nu a existat niciun dubiu cu privire la evoluția focarului, având în vedere semnele clinice, dar și analizele de laborator, proprietarii primind buletinele de analiză (probele au fost aduse la LSVSA Alba de către medicul veterinar concesionar din localitate). Proprietarii au fost de acord cu uciderea porcilor afectați de boală, semnând această decizie, dar și cu îngroparea lor pe teren propriu (legislația prevăzând, între altele, și această posibilitate – dacă primăria nu deține pășune, teren etc). De la apariția focarului și până la lichidarea acestuia, s-au respectat procedurile prevăzute de legislație privind punerea sub supraveghere a exploatației, ecarisarea și neutralizarea cadavrelor, măsuri de dezinfecție a utilajelor și echipamentelor de lucru posibil contaminate, de restricționare a circulației în focar, inventariere a suinelor etc. Persoanele care au participat la operațiunile de lichidare a focarului au purtat, pe tot parcursul intervenției, echipamente specifice de lucru și au respectat prevederile pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor. De asemenea, a fost respectat și programul de măsuri adoptat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Transmisibile și, pe cale de consecință, în zona afectată nu a mai apărut niciun focar până la această dată. DSVSA Alba a colaborat, în această speță, cu toate autoritățile publice implicate – Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Unitatea Locală de Sprijin (Primăria Vințu de Jos) etc., identificându-se de comun soluții pentru lichidarea focarului, combaterea bolii și prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor în alte exploatații”, concluzionează DSVSA Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Femeie de 53 de ani din Sebeș căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors

sebesinfo.ro

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din Municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În seara zilei de 5 aprilie 2025, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că sora sa a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors până în prezent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a reieșit că COLHON ILEANA-DANIELA, în vârstă de 53 de ani, ar fi plecat, în dimineața zilei de 1 aprilie 2025, de la locuința sa, din Sebeș, și nu s-a mai întors până în prezent.

Femeia are următoarele semnalmente:

• 165 cm înălțime;
• 90 de kilograme;
• Păr scurt, brunet;

La momentul dispariției, purta pantaloni bleumarin, geacă bleumarin și pantofi sport.

Femeia a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes