Actualitate
Un sebeșan, printre românii care cresc găini exotice originare din America de Sud. Ce culoare au ouăle, mult mai gustoase și sănătoase
Crescătorii de păsări de curte din România au descoperit de câțiva ani o rasă rară, originară din Chile, care s-a adaptat ușor și la condițiile din țara noastră.
Este vorba despre rasa Araucana, care se distinge față de rasele obișnuite prin aspect, respectiv culoarea și calitatea oălelor.
Printre crescătorii de Araucana se află și Iosif Pienariu din Sebeș. Acesta crește găinile doar pentru familie și expoziții și nu pentru a obține profit. Ultima expoziție la care a fost prezent a fost organizată la sfârșitul lunii ianuarie, la Sebeș.
Alte persoane cresc acest tip de găini pentru a vinde ouăle, care sunt mai scumpe decât cele ale raselor obișnuite. Găinile Araucana fac ouă cu un colorit spectaculos, de la verde-turcoaz spre albastru.
„A fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă salbatică, care a fost ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producția de ouă. Se disting și prin faptul că nu au coadă, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări”, spune crescătorul de păsări din Alba.
Găinile au dimensiuni corporale mici spre medii, iar greutatea lor nu depășește 2 – 2,5 kilograme la cocoși. Există 12 varietăți de culoare în standardele rasei, de la alb-crem până la negru cu nuanțe de smarald, precum și combinații din două sau trei culori. Un alt semn distinctiv al rasei sunt penele de pe cap care pot forma un fel de barbă, moț sau perciuni. Crescătorul din Sebeș susține, însă, că cea mai importantă caracteristică a acestor găini este numărul de ouă pe care le depun în fiecare an.
„Încep de la vârsta de 6 luni și depun chiar și 180 de ouă anual. Oule sunt colorate, foarte gustoase și mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod obișnuit. Au mai multe lipide, mai puțin colesterol, un raport mai mare între gălbenuş şi albuş și un raport mai bun între acizii graşi Omega 6 și Omega 3”, spune Iosif Pienariu.
Toate aceste caracteristici fac ca ouăle de Araucana să fie vândute cu prețuri cuprinse între 5 lei și 8 lei bucata.
Găinile din această rasă nu au nevoie de condiții de întreținere diferite față de cele obițnuite. Este o rasă rezistentă la condițiile de mediu și poate crește în orice gospodărie din România. Crescătorii recomandă, totuși, ca găinile din rasa Araucana să nu fie ținute alături de alte păsări din gospodărie.

Actualitate
150 de sebeșeni defavorizați au primit cadouri de Paște, în cadrul celei de-a III-a ediții a Campaniei „Împreună dăruim bucurie”
În cursul zilei de marți, 15 aprilie 2025, 150 de sebeșeni defavorizați au primit cadouri de Paște, în cadrul celei de-a III-a ediții a Campaniei „Împreună dăruim bucurie” organizată de Direcția de Asistență Socială Sebeș.
„Astăzi nu am împărțit doar alimente. Am împărțit prezență. Am adus lumină în case unde sărbătorile păreau că trec în tăcere. Am dus o vorbă bună acolo unde, de prea mult timp, nu se mai aude glasul nimănui.
Pentru unii dintre bunicii noștri, singurătatea e mai grea decât orice lipsă. Astăzi, am încercat să le arătăm că nu sunt uitați. Că ne pasă. Că există oameni cu inimă care le pot fi familie, măcar pentru o clipă.
Împreună cu voluntarii nostri, care răspund DA la fiecare apel, am pășit praguri cu sufletul plin și am plecat cu ochii umezi, dar inima ușoară.
Mulțumim tuturor celor care au făcut ca această zi să fie despre mai mult decât ajutor – despre grijă, demnitate și speranță. Sărbătorile vin cu adevărat doar atunci când le aduci și altora.
Astăzi am oferit daruri. Dar cel mai prețios a fost timpul și căldura dăruite cu iubire în cadrul campaniei noastre „Împreună dăruim bucurie”, aflată la a 3-a ediție.
Mulțumiri alese sponsorilor nostri SC Co-Ra Company SRL, DML Invest SRL, Asociația Alpin, Leul de Aur, La Meseni SRL, Star Company, persoane fizice care au donat produse sau bani, Primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor și Primăriei municipiului Sebeș, Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, voluntarilor, doamnelor profesoare Mihaela Suciu, Cornelia Cosma, Miclăuș Liana de la Liceul Tehnologic și Liceul Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș care au coordonat cei 55 de voluntari prezenți alături de noi, echipei Direcției de Asistență Socială Sebeș”, au transmis reprezentanții Direcției de Asistență Socială Sebeș.