Ştirea ta
Valori de 5 ori peste limita admisă la particulele în suspensie (PM 10 și PM 2.5), afișate de stația de monitorizare a calității aerului din Sebeș
În cursul serii de ieri, 5 noiembrie 2022, stația de monitorizare a calității aerului din Sebeș a afișat valori de 5 ori peste limita admisă la particulele în suspensie PM 10 și PM 2.5.
Un cetățean îngrijorat de aceste depășiri ne-a transmis o poză cu aceste valori și următorul text: „În Sebeș particulele în suspensie sunt depasite de 5 față de ceea ce prevede legea. Pe tablele informative din municipiu, puse de Primărie, PM 10 si PM 2.5 arată valori cu roșu. Este pericol mai ales pentru cei care suferă de astm”.
• PM 10 și PM 2.5 – ce înseamnă și cum se formează
Pe lângă poluanții gazoși, atmosfera poate fi poluată și cu particule din diverse surse. Aceste particule (în suspensie, fluide ori în stare solidă) au compoziție și dimensiuni diverse și uneori sunt denumite “aerosoli”. Cel mai bine sunt cunoscute sub denumirea de “particule în suspensie” (în engleză, particulate matter, cu prescurtarea PM).
Acest “praf plutitor” poate fi clasificat în funcție de diametrul său aerodinamic. Acest parametru reprezintă diametrul unei particule în formă de sferă ce prezintă un comportament similar în atmosferă cu al unei particule de praf (care poate avea si alte forme). În ceea ce privește problemele de calitate a aerului, particulele în suspensie sunt cele mai importante.
Particulele în suspensie precum, PM 10 PM 2.5, PM 1 și PM 0, sunt definite ca particule cu un diametru aerodinamic mai mic decât 10, 2,5, 1 și respectiv 0,1 µm. 1 µm este egal cu o miime de milimetru. Prin urmare, aceste particule au dimensiuni extrem de mici.
Particulele mai mari, după ce au fost emise în atmosferă, sunt îndepărtate rapid de gravitație sau sunt spălate de ploaie. Cele mai fine pot rămâne în atmosferă mai mult timp (de la câteva zile până la câteva săptămâni). Ca atare, ele pot fi transportate pe distanțe mai lungi. O altă posibilă consecință a acestei șederi îndelungate este modificarea compoziției și a caracteristicilor particulelor din cauza unor procese fizico-chimice.

Ştirea ta
Sebeș – un oraș sufocat de gunoaie, fum toxic și nepăsare!
Aer irespirabil!… Mormane de gunoaie!… Putoare înecăcioasǎ!… Focuri ce ard și învelesc orașul într-un nor dens de fum toxic!… Sebeșul a devenit o zonă sufocată de deșeuri și nepăsare!
Televizoare aruncate la întâmplare, haine sfâșiate, sticle sparte, resturi menajere împrăștiate haotic. Printre acestea, vacile pasc nestingherite, câinii vagabonzi patrulează amenințător, iar șobolanii aleargă în voie, într-un peisaj care pare desprins dintr-un scenariu apocaliptic!
Construcțiile se înalță haotic, fără reguli, fără autorizații, fără speranță. Casele improvizate din tablă ruginită și scânduri fragile se ridică la întâmplare. Apa curentă, gazul și electricitatea sunt doar mituri moderne.
Adevărata lumină vine din flăcările gunoaielor care ard. Iar seara o ceață groasă de fum negru, dens și toxic, îți învăluie plămânii cu o îmbrățișare rece și sufocantă. Cauciucuri vechi și resturi metalice se transformǎ în cenușă şi fum, ce pătrunde în fiecare colț al Sebeșului. Totul devine o masă vâscoasă de smog și cenușă!
Viitorul? Unde este viitorul acestui oraș? Cum să visezi la un loc curat și sigur când fiecare noapte aduce un nou val de fum și cenușă? Sebeșul moare încet, sufocat de propria indiferență. Cine va opri acest dezastru?
Iosif GLIGOR