Rămâi conectat

Știri din zonă

“Vrem să creăm cadrul pentru atragerea investitorilor în comuna noastră”

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

primar com Spring Daniel RusuDaniel Rusu, edilul comunei Şpring a ajuns la cel de-al treilea mandat, iar atunci când a urcat pentru prima dată pe scaunul de primar avea doar 27 de ani şi o ambiţie ieşită din comun, care astăzi s-a transformat în proiecte validate pentru unitatea administrativ teritorială pe care o conduce de 10 ani.

Primarul a câştigat încrederea cetăţenilor prin realizările sale, bifând proiecte importante în domenii administrative, culturale, artistice, sportive, religioase etc.
– Domnule primar, ce prevede agenda dumneavoastră de investiţii pentru acest an?
– Astăzi, la ora la care vorbim, la nivelul administraţiei locale de comună este destul de greu să faci investiţii având în vedere că veniturile la buget sunt suficiente doar pentru a acoperi o parte din cheltuieli şi pentru asigurarea funcţionării normale a unei instituţii publice puse în slujba cetăţenilor. Aşa cum am făcut şi în ultimii ani, vom încerca să accesăm în continuare fonduri europene, acestea fiind singura şansă de a transpune vorbele şi ideile în fapte concrete. Pentru anul 2014 ne-am propus să finalizăm Baza Sportivă din localitatea Draşov, să realizăm aducţiunea apei potabile în cele patru sate ale comunei Şpring. Tot pentru acest an ne dorim să realizăm şi să finalizăm grupurile sociale de la Căminul Cultural Cunţa şi de la şcoala din Draşov, iar în funcţie de oportunităţi vom încerca să realizăm şi alte obiective menite să îmbunătăţească viaţa locuitorilor acestei comune şi să creeze premize favorabile atragerii de investitori în comuna noastră, deoarece crearea de locuri de muncă pentru locuitorii din Cunţa, Draşov, Şpring şi Vingard este mereu o prioritate.
– Aţi avut un proiect finanţat din fonduri europene (peste 3 milioane de euro). Care ar fi prioritatea “numărul 1” pentru dumneavoastră în acest moment?
– Da, prin acel proiect am reuşit să modernizăm străzile din comuna noastră, am reabilitat sediul primăriei şi Căminul Cultural Şpring, a fost înfiinţată o bază sportivă, Serviciul Voluntar Pentru Situaţii de Urgenţă Şpring a fost dotat cu materiale şi utilaje necesare şi am înfiinţat şi dotat un centru de asistenţă după programul şcolar tip “After-School”. Acum, distribuţia apei potabile în comuna Şpring este principalul obiectiv pe care îl dorim realizat. Pentru aceasta am realizat proiectele şi toate aprobările necesare, iar acum nu ne rămâne decât să aşteptăm finalizarea aducţiunii principale, această problemă fiind în sarcina Consiliului Judeţean Alba, şi demararea unei măsuri de finanţare prin care să reuşim realizarea distribuţiei apei potabile în fiecare casă din comuna Şpring.
– Cum vă descurcaţi cu bugetul pe care îl are comuna pe care o conduceţi? Mai doriţi atragerea şi altor fonduri europene pentru diferite proiecte?
– Principala noastră speranţă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor pe care ni le-am propus o reprezintă banii veniţi de la Comunitatea Europeană, însă în demersurile noastre ne-am lovit mereu de o birocraţie nocivă, care este menită parcă să oprească pe oricine vrea să realizeze ceva în interesul cetăţenilor. De altfel, acest aspect este oglindit destul de clar în faptul că la nivel naţional atragerea de fonduri europene este una de-a dreptul ruşinoasă. Aşa cum vă spuneam şi mai sus, avem realizate proiecte tehnice şi studii de fezabilitate pentru toate obiectivele pe care ni le-am propus, aşteptăm doar ajutor financiar şi sperăm într-o concretizare a ajutorului venit de la Consiliul Judeţean Alba, ajutor care se lasă aşteptat.
– Care este starea sistemului de învăţământ din comuna Şpring la ora actuală?
– Problema educaţiei este una destul de apăsătoare şi în comuna Şpring, deşi avem patru şcoli pe raza comunei noastre. Faptul că un învăţător sau un profesor trebuie să îşi facă orele de curs în clase simultane (două, trei clase într-o sală sau chiar patru în cazul şcolii din satul Draşov) constituie un motiv de adevărată îngrijorare, deoarece pe an ce trece avem absolvenţi ai şcolii generale tot mai puţin pregătiţi pentru liceu sau şcoala profesională şi implicit pentru viaţă. Problema comasării învăţământului în scopul de a realiza un învăţământ de calitate pentru copiii noştri reprezintă o prioritate care trebuie abordată corect şi înţelept de către autoritatea locală, dar şi de părinţi, căci scopul comun este binele copiilor noştri!
– Comuna Şpring este una care păstrează cu adevărat tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti. Cum intervine primarul comunei în acestă privinţă?
– Din dorinţa de a păstra valorile, tradiţiile şi obiceiurile populare moştenite de la înaintaşii noştri s-a “născut” un proiect foarte ambiţios şi foarte frumos, care s-a concretizat prin înfiinţarea Ansamblului de dansuri şi jocuri populare “Fântâniţa de Piatră”. În realizarea acestui proiect, începând cu anul 2012, sub îndrumarea instructorului Augustin Belei şi a doamnei bibliotecar Ileana Anghel, peste 60 de copii din cele patru sate participă săptămânal la cursuri de dansuri populare. Munca pe care o depun temeinic copiii şi instructorii s-a văzut încununată de aplauzele generoase pe care ansamblul “Fântâniţa de Piatră” le-a obţinut la festivalurile şi concursurile la care a participat.
– Ştiu că sunteţi un împătimit al sportului, în special al fotbalului. În comuna Şpring sunt două echipe de fotbal, dar şi campioni la box. Ce ne puteţi spune despre sportul din Şpring?
– Fenomenul sportiv în comuna Şpring reprezintă o componentă extrem de importantă a vieţii sociale şi putem vorbi chiar de un fenomen de masă, având în vedere sutele de persoane care vin în tribunele stadionului din Şpring la meciurile de acasă ale echipelor de fotbal Colorado Şpring şi Euro-Şpring, dar şi aprecierea de care se bucură copiii de la şcoala de box de la Draşov, copii pe care i-am ajutat cât de mult a fost posibil în demersul lor de a câştiga medalii, iar ei nu ne-au dezamăgit, căci titlurile de campioni naţionali pe care le-au obţinut şi participarea la Campionatele Europene sunt realizări cu care ne mândrim şi noi. Dar ca orice lucru bun pe care îl faci, în schimb, trebuie să primeşti reversul medaliei, căci nu-i aşa, “orice faptă bună trebuie pedepsită”; în urma controlului Curţii de Conturi de anul trecut, deşi am prezentat o situaţie clară a banilor cheltuiţi în scopul de a dezvolta în primul rând o bază materială adecvată practicării sportului, acest organ de control se face că nu înţelege importanţa acestui domeniu şi ne pune astfel în situaţia de a nu mai putea aloca nici măcar un singur leu pentru sport. Echipa Colorado Şpring este lider detaşat în Liga a V-a, seria a 3-a şi este doar la un pas de promovarea în eşalonul fotbalistic superior al judeţului Alba, o performanţă care trebuie să fie remarcată şi apreciată cu atât mai mult, cu cât de anul trecut, echipelor Colorado şi Euro-Şpring le asigurăm resursele financiare necesare participarii în competiţii doar din sponsorizări sau din donaţii făcute de oameni cu inima mare şi care din dragoste pentru sport au venit alături de noi să ne sprijine în demersul nostru temerar de a realiza performanţa sportivă. E trist că statul român reprezintă practic un adversar al tinerilor care vor să practice un sport!
– Pentru ca treaba să meargă “ca pe roate” este nevoie şi de distracţie. Ce astfel de activităţi vor fi organizate în anul 2014 în comuna Şpring?
– Pentru a aduce un zâmbet pe chipurile locuitorilor comunei noastre, mă gândesc să reîncepem cu festivităţile dedicate Zilelor Comunei, cu festivalul Alba-AFRODA şi cu manifestări cultural-artistice legate de Târgul Draşovului, precum şi activităţi sportive interne. Scopul meu şi al echipei pe care o conduc este acela de a asigura cetăţenilor comunei Şpring nu numai un serviciu administrativ de calitate, dar şi modalităţi sănătoase şi atractive de petrecere a timpului liber. Toate acestea, pe fondul schimbărilor pozitive în aspectul comunei, schimbări ce au menirea de a asigura un trai mai bun pentru fiecare cetăţean din Şpring.
– Vă mulţumesc şi vă urez mult succes în tot ceea ce v-aţi propus să realizaţi în slujba cetăţenilor pe care îi păstoriţi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic

sebesinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.

Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.

Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.

„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes